Apátiából a könnygázig

Előzmények

Kósa Lajos egyéni képviselői indítványt nyújt be: 250 helyett 400 órát túlóráztathatnának a cégek évente

A parlamenti vita során Lezsák Sándor levezető elnök elhallgattatja az ellenzéki felszólalókat

A szakszervezetek december 8-ra tüntetést szerveznek a Kossuth térre, ám a rendőrség a teret lezárja egy védett vendég érkezése miatt.

Dec 8.: egy szokásos tüntetés, kicsit vérszegény szónoklatokkal, melyeket követően az MSZP képviselője a Kossuth térre hívja a résztvevőket, dulakodás tör ki közte és a rendőrök között

Dec 12.: Az ellenzék obstrukcióval próbálja blokkolni a törvényjavaslat elfogadását, ám végül vitás körülmények között megszavazzák

A szakszervezeti tüntetésre nem mentem ki. Biztos voltam benne, hogy egy szokásos megmozdulás lesz néhány közepes beszéddel, egy kevés skandálással, a végén pedig a tömeg szépen hazamegy, és nem történik semmi. Az meglepő volt, hogy a beszédek végén színpadra fellépő Komjáthy Imrét sokan követték azzal a felkiáltással, hogy a "tér a miénk", és fizikai attrocitásra is sor került a képviselő és a teret biztosító rendőrök között.

A rá következő héten aztán beindultak az események, és egymást követtték a fordulatok. Az egységes ellenzéki obstrukció (a parlamenti szavazás blokkolása az elnöki pulpitusra vezető út elfoglalásával, folyamatos füttykoncert, és az ellenzék egységes kivonulása) olyan lépés volt, melyet nem látott a rendszerváltás óta a parlament.

A decemberi 12-i szavazás napja in brief:

  • papíron önkéntes dolgozó robottá tehetünk 400 órás túlórakerettel elszámolással (túlóra törvény)
  • próbálkozhatsz, de fideszes különbíróságokkal szavatoljuk, hogy az igazán fontos döntések a miniszter kontrollja alatt áló bírák hozzák meg (különbíróságok)
  • ezek után nem szavazol ránk? nem baj, majd hozunk külföldről szavazatokat (EU-n kívüli magyar állampolgárok európai parlamenti voksai)

 

Nem volt benne a levegőben, hogy a Fidesz-kormányok számtalan botrányos törvénymódosítása közül pont ez lesz a gyújtópont. Mégis ez történt, és a szavazást követően szerda este spontán tüntetés kezdődött, jórészt a PM-es Tordai Bence vezetésével. Egy barátom üzent, hogy épp a Margit-hídon áll, és rengetegen blokkolják a forgalmat, miközben folyamatosan érkeznek a rendőrök. Elindultam, közben a vonulás a Nagykörúton ment tovább, az Oktogon magasságában csatlakoztam be, cél pedig a Kossuth-tér volt. A menetelés igazán jó hangulatban telt, a rendőrség korrekt módon biztosította, sokan integettek, az autósok folyamatosan dudáltak, kifejezve a szimpátiájukat.
Bár hideg volt, az Andrássy út karácsonyi fényei kimondottan emelték a menet hangulatát...

img_5898.jpg

Fotó: saját

A térre korán érkeztünk, és egyből meg is jegyeztük, hogy "a Kossuth-térnek nem áll jól a tömeg". A felújítás és a parkolók felszámolása óta sokezres tömeg kell, hogy érdemben kitöltse. De nem kellett sokáig várni, folyamatosan kapcsolódtak be és érkeztek az emberek, és a kemény mag az első sorokban összeállt a felsorakozó rendőrökkel szemben.

A Parlament előtti CEU tüntetésekkel szemben itt nagyon fiatal készenlétisekből álló sorfal állt össze. Az ember szinte együtt érzett velük, akik ártatlan tekintettel talán az első komoly bevetésüket élik át. Egy fiatal nehezen megy szembe egy vele egykorúval. Aztán ahogy múlt az idő a tömeg egyre türelmetlenebbé vált, és előkerültek a tapasztalt sisakos rendőrök, a hátsó sorokban pedig gázálarcok is megjelentek, A tömeg felváltva skandált, néha füstbombák nyíltak. Végül az első sorokban is helyet cserélt a fiatal rendőrsorfal és a pajzsos-sisakos készenlétis sereg, de a manőverek közben némi tér nyílt, így a lépcső jobb oldalán a tömeg egészen felnyomult. Ekkor látszott életem első könnygázbevetése: néhány rendőr könnygázt permetezett, amit a szél hamar felénk terelt. A messziről tűnő könnygázspray pillanatok alatt kipucolta a rendőrök előtti teret, mindenki menekült.

screenshot_2018-12-18_at_2_14_45_copy.jpg

Fotó: index.hu

Ahogy kollégám másnap humorosan megjegyezte: "a könnygázt száz közül is megismernéd, nem?!"

A tömeg aztán újból visszatért, és 3-4 könnygáz bevetés következett, főlépcsőtől a Parlament déli kapujáig. A tömeg egyre hevesebben dobálta tojásokkal, fakérgekkel, sörös flakonokkal a rendőröket, majd kisebb fogócska következett, és megtörténtek az első őrizetbe vételek.

A következő 2 napon, csütörtökön és pénteken szintén a Parlament előtt ért véget a tüntetés java, előzőleg vonulás és beszédek is voltak. Sor került 2018 rendőri túlkapásaira, miközben a közmédia és a Fidesz a bevált praktikákhoz, a bevándorláspárti és sorosbérenc egyszerűsítő jelzőkhöz folyamodtak. Pedig ők is pontosan tudják, hogy ez a tömeg abszolut heterogén, amit egyetlen cél köt össze, visszavonni a túlóra törvényt.

Egy nap szünet után vasárnap tömegtüntetésre gyülekeztünk a Hősök terén, a menet az Andrássy úton a Nagykörút, Nyugati Pályaudvar érintésével az Alkotmány utca vége volt. A sok ezres tömeg az Alkotmány utcában törlódott fel, ahol végre elhangzott, hogy együtt kell működnünk a poltikusokkal, a tünetések nem lehetnek kizárólag civil töltetűek. Ennek megfelelően, gondosan megválogatva, kizárólag női képviselők szólaltak fel valamennyi ellenzéki párt és zászlajaik színeiben.
Beer Miklós katolikus püspök levelét is felolvasták, aki egyfajta legitimációt adott a békés adventi tüntetéseknek, egyszer s mindenkorra kihúzva a kormányzati keresztényellenes propaganda alól a talajt.

Egymás után beszélt Vadai Ágnes a DK színeiben, és a jobbikos Varga-Damn Andrea, a sort pedig a momentumos, korábban füstbomba használatáért letepert és őrizetbe vett Donáth Anna zárta. Stilszerűen egy magasba tartott füstölővel, amire a tömeg további füstbombákkal és focimeccseket idéző, rendkívül hatásos tűzzel reagált. Ha valakinek gyenge lett volna a felszólalások sora, kellően hatásos zárást kapott.

screenshot_2018-12-18_at_2_23_41.png

beszédek zárása a vasárnapi tüntetésen
Fotó: saját

A beszédeket követően számítani lehetett arra, hogy a tömeg a Parlament elé vonul, és a negyedik állóháborúra is sor kerül a rendőrök és tüntetők között. Ennek megfelelő létszámban sorakoztak fel a rendőri erők, ezzel szemben a tömegben elterjedt, hogy új cél az MTVA székháza, a 6-7 km-re lévő Kungigunda útján.
Este, sötétben, mínuszokban ennyit gyalogolni? A Momentum és független képviselők által vezetett tömeg mégis 1,5-2 órás gyalogtúrára indult Óbudára, végig skandálva az utat, számtalan szimpatizánst gyűjtve, ez a túra pedig nem kis teljesítmény, és jól mutatja az elszántságot. A tömegnek jót tesz a vonulás, és apasztja az egy helyben állás.

Fél 8 után értünk az MTVA sötétbe és párába burkolózó épülete elé. A kormányzati propaganda központja, a tízmilliárdokból fenntartott épület és raktárbázis a csontig hatoló decemberi fagyban ott állt előttünk, aminek vezetői talán soha nem gondolták, hogy a belvárostól távol lévő komplexummal egyszer tüntetők ezrei néznek majd vele szembe.

mtva.jpg

A menet élére a nagykoalícióra lépő ellenzéki képviselők álltak, akik jogosultságaikat használva bejutottak, majd másnap reggel botrányos módon kiebrudalva lettek a köztévé székházából.

A tüntetés a parlamenti kisebb csetepatékkal szemben mindvégig megőrizte békés jellegét, a tömeg és a rendőrsorfal egyaránt megértette, hogy nem egymás ellenségei, ezt pedig az ellenzéki képviselők is rendre a tömeg tudomására hozták.

Az MTVA előtti 2. napon is megőrizte békés jellegét a tüntetés, már sem hatósági felszólításra, sem könnygázra nem volt szükség. Az események egységbe kovácsolták az ellenzéki képviselőket és a tüntetőket egyaránt.

Hogy van-e tanulság?

  • Az ellenzéki képviselők végre bizonyították, hogy egymás fizetésének emelésén túl radikális és érdemi eszközökhöz is tudnak nyúlni, feladva a kényelmes és kiszámítható pályát.
  • Hogy a Momentum 5 pontos követeléseit végül az ellenzéki képviselők, MSZP-től és DK-tól a Jobbikig együtt akarják beolvastatni, félretéve minden ellentétet, egyetlen közös célt képviselve.
  • Egy parlamenten kívüli, zömmel fiatalokat tömörítő párt ismét a kezdeményezések élére áll
  • Hogy a tüntetők úgy érzik, végre van ellenzék, és vannak képviselőik, akik értük küzdenek.
  • Hogy érdemi változást nem civilek, hanem csakis együtt; civilek, szakszervezetek és politikusok együttesen tudnak elérni.

És végezetül egy személyes.Sosem gondoltam volna, hogy boldogan együtt lehet tüntetni Jobbikos és liberális tüntetőknek egy közös célért. Hogy a hidegben állva erőt ad az EU zászlót tartva, amikor megjelennek a fiatal Jobbikosok a rigmusaikkal, és egymást ünneplik. Mert vannak és lesznek és nézetkülönbségek, de most egy a cél, és ez megteremti közös jövő és a közös munka alapját. Végre elfogadjuk egymást, és közösen dolgozunk egy jobb jövőért.

És idáig eljutni hosszabb út volt, mint ami még előttünk áll.