Az elnök szárnysegédje

2014. tavaszán Kerényi Imre felhevültségében bedobta a köztudatba a "buzilobbi" szót, azóta pedig külön is érdekes figyelni, hol bukkanunk egy-egy meghatározó személyiség mögött meleg férfiakra. (Kerényi színházi képzéseket érintő meredek eszmefuttatása természetesen egy külön posztért kiált majd itt, de most nem erről lesz szó.)

Talán nem egyedül gondolom, hogy a melegek többsége a szakmai életét - bármennyire is meghatározó -, nem a szexuális orientációjából vezeti le, hanem azt saját tehetségének, tudásának, rátermettségének, egyszóval az elért teljesítményének köszönheti. A meleg öntudat a mai világban kevés kivételtől eltekintve nem bír kizárólagos szervező erővel, egy meghatározó tulajdonság marad, de mégis eredeti cél (legyen szó sportról, buliról, vagy "bélyeggyűjtésről") lesz a lényeges és hangsúlyos.

Mégis, egy-egy saját területén sikeres, kimagasló emberi tulajdonságokkal bíró személyiség befolyásolhatja azokat is, akik korábban talán egész máshogy viszonyultak a melegekhez. A szürke hétköznapok munkakapcsolata mellett az iroda légkörében, vagy kávészünetekben, ebédeken, csapatépítő rendezvényeken megmutatkozik a személyiség, és az elzárkózottabb kollégák is rájönnek arra, hogy a meleg kolléga igazából semmiben különbözik a többiektől, és senkinek nem lesz rosszabb, ha ő is megkaphat olyan jogokat, melyek a többség számára elérhetők. Legyen szó pénzügyekről, kórházi tájékoztatásról, öröklésről, vagy akár a házasságról.

A melegházasságról, mely Magyarországon a jelenlegi környezetben szinte elképzelhetetlen, de az USA valamennyi államában 2015. június 26. óta törvényben garantált jog.

Az Obama-kabinet munkásságának megítélésére aligha hivatott ez a blog, de annyi biztosan leszögezhető, hogy az időszak meghatározó döntése volt a melegházasság alkotmányos joggá nyilvánítása, mellyel az ország több évtizedes polgári jogi harca ért véget. Abban, hogy Obama többszöri pálfordulása során, kezdeti konzervatív nyilatkozataitól eljutott oda, hogy 2015. júniusában teljes mellszélességgel kiállt az legfelsőbb bíróság döntése mellett, kétségkívül szerepet játszott közvetlen asszisztense, egyik legfőbb bizalmasa, a nyíltan meleg Brian Mosteller teljesítménye és személyisége.

poszt_002_mosteller.jpg

Mostellerről az Index írt a napokban egy összeállítást, aki azon túl, hogy egyebek mellett összeállítja a napi protokollt, beszerzi a nyomtatóba a tonereket és gondoskodik az ajándékokról, sokéves munkájával és személyiségével kétségkívül elért egy még nagyobb dolgot. Megmutatta a korábban a melegek egyenjogúságáról ellentétes nézeteket valló elnöknek, hogy jogegyenlőség mindenkinek jár, és senkit sem ér hátrány azzal, ha egy kisebbség azonos jogokhoz jut. Természetesen ez sosem egy ember érdeme, de az elnök bizalmasa szerepénél fogva ebben oroszlánrészt vállalhatott.

Ahogy az Index cikke zárul:

"Az egyik legemlékezetesebb pillanata az volt az ovális irodában, amikor Obama az ABC-nek adott 2012-es interjújában támogatásáról biztosította a melegházasságot. Amikor utána az elnök odament hozzá megkérdezni, milyennek találta az interjút, akkor a nyíltan meleg Mosteller a könnyeivel küszködve azon gondolkozott, hogy vajon munkakapcsolatuk befolyásolta-e akár csak minimálisan is Obama gondolkodását a kérdésben. Amikor a legfelsőbb bíróság legalizálta a melegházasságot, másnap reggel Obama odasétált hozzá, és barátilag megölelte."

Téged sem ér hátrány azzal, ha meleg emberek is kivívják a maguk szabadságát, és azonos jogokat kaphatnak.