Salátatörvényben a regisztrált élettársi kapcsolat kiüresítése

Alig néhány nappal azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy portugál újságnak adott interjúban úgy nyilatkozott: Magyarország az azonos nemű pároknak a házasságkötés kivételével azonos jogokat biztosít, a kormány tegnap a költségvetési salátatörvénybe rejtve a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kiüresítését célzó javaslatot nyújtott be a Parlamentnek. A javaslat elfogadása húsz évvel vetné vissza az azonos nemű párok jogi helyzetét.
(Forrás: lmbtszovetseg.hu)

Magyarországon 2009. július 1. két azonos nemű személy anyakönyvvezető előtt létesíthet bejegyzett élettársi kapcsolatot. A bejegyzett élettársi kapcsolatra néhány eltéréssel a házasságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Hogy mindez a gyakorlatban mit is jelent, a Háttér Társaság kiadványa remekül összefoglalja:

parkapcsolati_formak_osszehasonlitasa.JPG

Az újabb kedélyborzoló kormányjavaslat, ügyesen belecsempészve a költségvetési sorok közé, most ezt üresítené ki. A módosításhoz indoklást nem fűztek.

Amíg a melegházasság Magyarországon utópia, a regisztrált élettársi kapcsolat intézményével a közvélemény-kutatások szerint még a Fidesz szavazóinak többsége együtt tud élni. Eddig úgy tűnt, hogy a Fidesz is.

Természetesen senkinek sem kell szeretnie a melegeket, lehet hivatkozni vallásra, évezredes történelemre, férfi és nő szerelmének gyümölcsére, bármire. Ugyanakkor felfoghatatlan, miért kell olyan, civilizált, nyugati társadalomban alapvető jogokat megvonni a melegektől, melyek létezése senkinek nem okoz kárt, hátrányt. Miért lesz jobb a Fidesz családmodelljébe tartozó állampolgár számára az, ha megvonnak más emberektől olyan jogokat, melyek őt magát semmilyen formában nem érintik?

Az Együtt már tiltakozott, és a regisztrált élettársi kapcsolat kivéreztetése egyelőre még csak törvényjavaslat. Reméljük, ez így is marad.

UPDATE - 2016.06.02
Egyelőre visszavonták a módosítót, egyebek mellett Fodor Gábor (MLP) törvényjavaslatának hatására, fideszes képviselők szavazatával.
Bővebben:
http://index.hu/belfold/2016/06/02/ez_sem_semjen_zsolt_napja_megsem_korlatozzak_a_melegek_leszbikusok_jogait/