Isten veled, Magyarország

Egy Párizsban egyedül felbontott ital, bográcsgulyás New Yorkban, közös meccsnézés Hungary mezben egy londoni lakásban, sakkozás egy baráttal videchaten Sydneyből. Egyéni sorsok és emberi kapcsolatok, amiket országhatárok választanak el, de két dolog közös: a kivándorlás és a valóság.

Így az RTL új dokureality sorozata, és a főcím a zenével együtt azonnal be is talál. Lassan nincs olyan magyar, határokon innen vagy túl, aki ne tudna egy-egy hozzátartozót, barátot, vagy élményt fűzni a 20 másodperces introhoz.

A KSH adatai szerint 600 ezer magyar is élhet külföldön, és közel ugyanennyien tervezik, hogy elhagyják az országot.

Miközben itthon mindent ural egyik oldalról a Soros-féle agymosás, másik oldalról a kormányzati szócsöveken keresztül szüntelenül ömlő sikerpropaganda, fűszerezve a Családok Éve szlogennel a mai Magyarország legnagyobb tragédiájáról, a családokat szétszakító kivándorlásról alig esik szó. Csak itt most a magyar a migráns, akit Németországtól Svédországon át Laoszig egyaránt befogadtak, és támogatnak.

Az RTL Klub új sorozata nézői szemmel egyfajta keveréke a XXI. század, a Házon Kívül, és a Fókusz stílusának és riporteri gárdájának. Látszik, hogy rengeteg munkát és utazást öltek bele a készítők, de az is, hogy maximálisan ki akarták tölteni a műsoridőt - ezért a szerkesztés talán túlzottan is gyors, erős a váltás két történet között, jó volna még néhány pillanat az elgondolásra. Annál is inkább, mert már az első sorozat három szereplőjének története is rettentő erős, és elgondolkodtató. Ezzel együtt  a legnagyobb pillanatokhoz sem kell rendezői bravúr - a könnyeket az élet rendezi. Sikertörténetek és csalódások, olyan történetek, félmondatok, melyekből meríteni lehet.

Az RTL új sorozata masszívan közszolgálati, egy olyan problémával szembesít, amivel gyakorlatilag mindenki találkozik, de mégsem beszélünk róla eleget. Egy jobb országban a közszolgálati médiára volna való, az RTL által bemutatott nívóval.

Isten veled, Magyarország - Hétfőnként 22:10-től az RTL Klubon. Erősen ajánlott.

Visszanézhető itt: https://www.rtlmost.hu/isten-veled-magyarorszag-p_13069